ZANIMIVOSTI

UPS, MOJA URA PRAVI, DA JE 23:59:60 …

Si že slišal, da občasno ure po svetu pokažejo čas 23:59:60? Takšen dogodek se zgodi na vsakih nekaj let. Ne moremo ga povsem natančno napovedati. Te zanima, zakaj nekateri dnevi niso dolgi natanko 24 ur? Preveri!

več...

PRAZNOVANJE NOVEGA LETA PO SVETU

Verjetno si že večkrat zasledil, da so nas Avstralci prehiteli v praznovanju novega leta. Te zanima zakaj ure po svetu kažejo različno? Preveri.

več...

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? POŠLJI NAM GA!

2 + 14 =

Zakaj na Luni tehtamo manj kot na Zemlji?

Luna

Če bi z raketo poletel v vesolje in s seboj vzel tehtnico, bi naletel na težavo. Na tehtnico sploh ne bi mogel stopiti, če bi letel nekje daleč med planeti, zvezdami in meteorji. Lahko pa bi tehtnico postavil na katerega izmed trdnih planetov. Opazil bi, da tehtnica ne kaže iste mase, kot jo kaže na Zemlji.

Zakaj? Tehtnica v resnici ne meri mase, temveč težo. Teža je sila, s katero deluješ na Zemljo, ko stojiš na njej. Zemlja pa nate deluje z nasprotno enako silo. Tudi na druge planete bi deloval z neko silo, če bi stal na njih. Planeti pa bi nate delovali z nasprotno enako silo. Več o tem, kaj sile sploh so, boš izvedel pri pouku fizike. Zaenkrat je dovolj, da vedeti le, da sile vplivajo na telesa v stiku pa tudi na nekatera oddaljena.

Verjetno te zanima, koliko bi izmerila tehtnica v vesolju? Preveriš lahko na povezavi. V okvirček ENTER YOUR WEIGHT HERE → zapiši svojo maso v kilogramih in klikni Calculate. Pod slikami različnih planetov in lun se bo izpisala vrednost, ki bi jo izmeril, če bi se stehtal na njih.

SPREMLJAJ UČNE CILJE

  • Opredeli pojme: fizikalna količina, fizikalna enota in merska priprava,
  • prepoznaj izbrane fizikalne količine,
  • samostojno izvedi meritev dolžine ali časa,
  • izračunaj povprečno
    vrednost in grobo oceni napako meritve,
  • uporabi ustrezne enote za izbrane fizikalne količine,
  • usvoji predpone in po predponah ugotovi pretvornike med merskimi enotami,
  • spoznaj, da so izmerjene vrednosti fizikalnih količin nenatančne,
  • spoznaj smisel in potrebo po enotnem merskem sistemu.
Dostopnost